Lamarking Kft | Cím: H-1113 Budapest, Nagyszőlős u. 9. | Nyitva: H-P: 8-18-ig | Tel: +36 1 361-36-01 | e-mail: info@lamarking.hu

Lamarking Kft | Cím: H-1113 Budapest, Nagyszőlős u. 9. | Nyitva: H-P: 8-18-ig | Tel: +36 1 361-36-01 | e-mail: info@lamarking.hu

Technikai segítség

John Guest csatlakozók menetei

2020.01.25 14:18
John Guest csatlakozók menetei

  A feldolgozóiparban a menetek és tömítések különböző fajtáit használják, a földrajzi régiótól,a rendszer méretétől és a környezettől függően. Regionális különbségek vannak a tömítési típusokban,valamint az ipar preferenciáiban. A John Guest csatlakozók BSP, BSPT, NPTF, FFL, MFL, BSW, UNS meneteket használnak.

   

  NPTF menet

  (National Pipe Thread) elsősorban az USA-ban használatos, 60°-os szögű kúpos menet. Az NPTF menettel tömítő anyag nélkül is, tömített csatlakozás hozható létre. Az NPTF menetet úgy tervezték, hogy az apa és az anya menet összeszereléskor a menet csúcs deformálodásával tömítettség jön létre.

  NPTF menetes idomok>>

    

   A BSPT menet

   A BSPT menet, British Standard Pipe Taper thread (BSPT), önműködően tömít, de néha szükség van tömítésre. A BSPT hasonló az NPT rendszerhez. A fő különbség az, hogy a menetnek 55°-os a szöge a 60°-os helyett. Az NPT és BSPT gyorscsatlakozók Illeszkednek egymásba, de nem tömítenek.

   Az európai piacokon többnyire a BSPT (British Standard Pipe Taper) meneteket használnak. A BSPT csatlakozó népszerű továbbá Kínában és Japánban, viszont Észak-Amerikában ritkán használják, hacsak nem import berendezést szeretnének csatlakoztatni.

   BSPT menetes idomok>>

    

   A BSP menet

   Párhuzamos (egyenes) menet. Ennek a csőmenetnek is 55°-os a szöge. BSP a British Standard Pipe Parallel rövidítése. Ennél a csatlakozásnál muszáj tömítő gyűrűt, vagy csőtőmítést használni. Ilyen menet a hagyományos coll menet, ami az épületgépészetben használt idomokon található.

   A BSP Nagy Britanniában, Európában, Ázsiában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél Afrikában népszerű. 

   BSP menetes idomok>>

    

   A BSW menet

   A British Standard Whitworth (BSW) 55°-os szögű csavarmenet-szabvány, amelyet Joseph Whitworth dolgozott ki 1841-ben. Ez volt a világ első nemzeti csavarmenet-szabványa, és számos más szabvány, például a BSF, a BSP, a BSCon és a BSCopper alapja.

   Whitworth-menet esetén a méret, a menet mérete, szemben például a csőmenettel, ahol a méret a furat méretét jelenti.  

   BSW menetes idomok>>

    

   Az FFL és MFL menet

   Az MFL-ben az M és az FFL-ben az F egyszerűen az külső és a belső menetet jelenti. "F" female, azaz anya, "M" male, azaz apa.

   Ezen menet esetében a tömítést nem a menet, hanem a két peremezett (vagy letört) felület érintkezése hozza létre. Gyakorlatilag kúpos tömítés jön létre. Az anya általában 45 fokos peremmel készül, így a csatlakozás szilárd érintkezési felülettel rendelkezik, és megakadályozza a tömítőanyag szükségességét.

   FFL menetes idomok>>

   MFL menetes idomok>>

    

   Az UNS menet

   Unified Special Thread, 60°-os a szögű menet, mely meghatározott számú menetet tartalmaz inchenként (tpi). Például: 1/4" 24UNS átmérője 6,35mm és 24 menetet tartalmaz 2,54 centiméterenként. Egy átmérőhöz több menetszám is tartozhat, de átmérőnként a megengedett menetszámok korlátozottak. Az UNS menet leginkább Kanadában és az Egyesült Államokban elterjedt.

   UNS menetes idomok>>